Öarna runtomkring

Aspö och Ladholmen norr om Nämdö hör egentligen inte till församlingen, men öborna där har sedan gammalt band till Nämdö. Här finns några bofasta hushåll och många fritidshus. På Idöborg finns ett kurs- och konferensställe i den gamla grosshandlarvillan som byggdes av skofabrikör Pott i början av 1900- talet. Rågskär med sitt nyligen kulturminnesmärkta skärgårdstorp visar hur det förr kunde se ut på öarna när jordbruket och fisket var basnäringarna.


I Nämdös ytterskärgård ligger Bullerö- , Långviksskärs- och Biskopsöarkipelagerna, naturreservat som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Här finns åretruntboende tillsynsmän som sköter markerna, tömmer sopmajor, guidar och visar besökare till rätta. På Bullerö finns "Naturum" med utställning om skärgården från urtid till våra dagar. Det finns också gästhem där man kan hyra övernattningsplats. Boskapsö, Skogavik, Jungfruskär och Grönskär är också naturreservat skötta av skärgårdsstiftelsen. Dessa för fritidsbåtfolket populära öar har många goda naturhamnar. Betesdjur från Östanviks gård finns ute på öarna under sommartid.


Vånö finns en känd fiskodling där man kan köpa lax i många former. Gillinge strax söder härom har flera bofasta familjer, och här bedriver tillsynsfamiljen vid SE- bankens personalstiftelse även ett naturvårdsjordbruk med får. På Villinge finns numera bara fritidsbebodda hus. De större öarna närmare Nämdö: Orrö, Uvö, Mörtö och Ekholmen, har flera åretruntboende familjer. Orrö är ganska tätbebyggt med fritidshus liksom Ekholmen, men både Mörtö och Uvö har stora obebyggda områden och fria marker att ströva i. Liksom på Nämdö finns här en intressant geologi och en kalkgynnad flora med gott om orkidéer.
Bullerö Hamn

Bullerö